Viață de Mămică

Măsuri de siguranță pe care trebuie să le știe orice părinte – cum prevenim intoxicația și alte accidente

Primii ani de viață ai micuțului tău necesită cea mai multă precauție din partea ta. În acea perioadă copiii sunt foarte sensibili și dacă nu sunt atent supravegheați s-ar putea întâmpla adevărate tragedii.

Într-adevăr vânătăile și zgârieturile sunt semnele copilăriei, dar de la o astfel de leziune e doar un pas până la ceva mai grav.

Ca să îți protejezi copilul, nu trebuie să neglijezi următoarele principii:

Siguranţa din timpul somnului

Este recomandat ca cei mici să doarmă pe spate, ci nu pe burtă.  Acordă mai multă atenție texturii păturilor pentru copii. Spre exemplu, păturile matlasate cu dantelă pot bloca tractul respirator al bebelușului. Alege o lenjerie elastică și o saltea tare.

Ai grijă la pătuțul pe care îl alegi. Distanța dintre barele pătuțului nu trebuie să îi fie atât de mare încât să îi permită copilului să rămână blocat. Eliberează patul atunci când culci copilul. Să nu existe în jur mâncare, jucării, haine sau alte obiecte.

Prevenirea căzăturilor

Copilul trebuie să poarte mereu centură când stă pe scaune înalte sau în cărucioare. Dacă cel mic folosește un premergător, să o facă sub supravegherea ta, departe de scări sau alte locuri periculoase.

Verifică piesele de mobilier de acasă sau din camera de hotel. Acestea trebuie să fie bine fixate.
Pune bare de securitate la ferestre, dar ai grijă să fie prevăzute cu dispozitive de eliberare de urgență, în cazul unui incendiu.

Prevenirea asfixierii

În primul rând, trebuie să înveți măsurile de prim ajutor. Nu îi da copilului jucării cu părți mici pe care le-ar putea înghiți. Pune-te în locul bebelușului tău. Stai în locurile în care stă el, mergi de-a bușilea prin casă, totul pentru a observa mai bine dacă există vreun risc.

Nu îi da copilului alimente tari rotunde cum ar fi bomboane sau migdale, până la vârsta de 5 ani.

Prevenirea intoxicaţiilor

În cazul în care crezi că cel mic a înghițit o substanță periculoasă, nu îi da apă și nu îi provoca vărsături până nu consulți un medic. Cele mai multe intoxicații sunt cauzate de administrarea accidentală a medicamentelor. Așadar nu lăsa nicio pastilă la îndemâna copilului.

Aplică încuietori speciale pentru dulapurile cu detergenți.

Siguranța în preajma apei

Acoperă mereu toaleta și mașina de spălat. Așteaptă ca apa să se scurgă complet după baie. Supraveghează-ți copilul în piscină chiar dacă știe să înoate. Aproape jumătate din copiii care s-au înecat știau să înoate.

Poziţia W

Poziția W este o poziție comună și confortabilă pentru copii. Și totuși, chiar dacă pare inofensivă, poate determina niște probleme ortopedice grave și alte probleme de postură.

Anticipează și elimină această poziție înainte să devină un obicei pentru copilul tău. Încurajează-ți copilul să adopte mereu o postură corectă.

Principii de siguranţă în maşină

Investește într-un scaun de mașină. Un copil care depășește 140 de centimetri înălțime, cu o greutate de peste 32 de kilograme poate st ape scaunul de adult. Acordă atenție calității scaunului și sistemului de montare. Nu ține pe bancheta din spate obiecte care îl pot lovi pe copil.