Viață de Mămică

Greșeli pe care le fac părinții când dau copilului laptele praf

Dacă din diferite motive ești nevoită să îți hrănești copilul cu lapte praf, e posibil să faci câteva greșeli frecvente legate de pregătirea acestuia. Ce fel de apă să folosești și câtă apă să pui în amestec? Cum să te asiguri că bebelușului nu îi sunt transmise bacterii de pe biberon? Pentru cât timp poți ține laptele praf care a fost deja preparat și în ce condiții îl poți refolosi și păstra?

Toate aceste întrebări sunt gândul oricărei mămici. Dacă îți urmezi doar intuiția, poți face anumite greșeli. Dacă nu ai discutat deja cu medicul despre acest aspect, ar trebui să știi câteva aspecte importante pe care să le respecți atunci când îți hrănești copilul cu lapte praf.

Iată cele mai frecvente 5 greșeli pe care ar trebui să le eviți când pregătești laptele praf:

 Foloseşti apă caldă de la robinet

Dacă bebelușul tău agreează mai degrabă laptele praf cald, nu folosi lapte cald direct de la robinet. Apa caldă poate conține un nivel ridicat de plumb. Așa că pentru băut sau gătit folosește apă rece și chiar și nu uita să lași robinetul să curgă cel puțin 30 de secunde înainte de a lua apa, pentru a reduce expunerea la plumb. Cel mai bine ar fi să folosești apă rece care a fost fiartă anterior. În orice caz, consultă-ți medicul pentru a obține cele mai bune sfaturi.

Nu sterilizezi biberonul

Nu uita să sterilizezi sticla înainte de folosire, pentru a înlătura bacteriile. Dacă este la prima folosire, pentru a o steriliza, fierbe-o în apă timp de 5 minute. La următoarele folosiri, poate fi suficient să speli biberonul cu săpun și apă fierbinte.

Ții laptele preparat prea mult timp

Aflat la temperatura camerei, laptele praf trebuie aruncat după cel mult o oră. În frigider, cutia cu lapte praf pre-amestecat trebuie să fie aruncară după cel mult 48 de ore. Nu ține laptele praf amestecat de tine mai mult de 24 de ore.

Dacă laptele nu a fost consumat îl refolosești

Pot exista cazuri în care bebelușul nu consumă toată sticluța de lapte pregătită. În această situație, e recomandat să îl arunci în decurs de oră. Nu e bine să i-l dai bebelușului la următoarea masă, întrucât ar putea strânge bacterii pe care să le transmită apoi bebelușului.

Nu diluezi corect laptele

Poți greși în ceea ce privește cantitatea corectă de apă sau de lapte praf. Dacă pui prea puțină apă, bebelușul se poate simți deshidratat. Dacă nu pui suficient lapte praf, cel mic nu se va bucura de nutrienții necesari de care are atâta nevoie. Asigură-te că citești cu atenție instrucțiunile de pe cutia laptelui.

Pentru cele mai bune sfaturi legate de alăptare, prepararea laptelui praf și sănătatea copilului, nu ezita să te adresezi medicului tău. Nașterea este un eveniment extrem de frumos care îți poate aduce multă bucurie, dar în aceeași măsură și multe responsabilități. În primele luni și chiar ani de viață, sănătatea și bunăstarea bebelușului depinde de tine așa că tratează această problemă cu seriozitate.