Viață de Mămică

Dacă copilul tău este supraponderal, fii atentă la modul în care doarme

Oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham au găsit o legătură între modul în care doarme un copil și excesul de greutate. Acest studiu a indicat că o oră târzie de a merge la culcare poate declanșa obezitatea, chiar dacă ei dorm în general 8 ore pe noapte. Oamenii de știință au efectuat un studiu la care au participat 2795 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani. În acest studiu, cercetătorii au descoperit o legătură între obiceiurile de dormit și cantitatea de exces de grăsime din corpul lor.

Rezultatele studiului sunt izbitoare! Se pare că unii copii care dormeau o perioadă lungă de timp au un indice de masă mult mai scăzut decât copiii care obișnuiau doarmă mai puțin. Indicele de masă corporală al unui copil crește cu fiecare oră petrecută în pat.

Aceste diferențe în ale masei corporale par neglijabile, dar, cu toate acestea, acești indicatori sunt foarte importanți pentru medicina modernă. Acest studiu arată importanța unui somn bun și lung pentru sănătatea copiilor. Cu toate acestea, oamenii de știință sunt preocupați de faptul ca, cu fiecare an care trece, durata somnului în rândul copiilor și adolescenților este redusa treptat.

De asemenea, merită adăugat faptul că obezitatea contribuie nu numai la reducerea duratei somnului, dar și la obișnuința copiilor de a se uita la televizor pe timp de noapte și la consumul de gustări, cum ar fi chipsuri și fast-food. Dar, în primul rând, această problemă este cauzată de tulburări ale somnului copilului.

Profesorul Yajun Chen de la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea Sun Yat-Sen a declarat: „Valul de obezitate printre copiii chinezi și nu numai este un semn alarmant, care însoțește tranziția economică, care merge în compania unei schimbări în dietă și a ridicat stilul de viață sedentar” .

Toți acești factori contribuie la dezvoltarea obezității în copilărie, dar studiile recente demonstrează legătura dintre somnul scurt și indicele de masă corporală ridicat în rândul copiilor.

Toți părinții ar trebui să rețină că, pentru a evita consecințele negative asupra sănătății, copiii lor ar trebui să doarmă aproximativ 10-11 ore pe noapte.