Viață de Mămică

Cum treci cu bine de perioada colicilor

Pe lângă fericirea pe care o aduce un copil într-o familie, toți părinții se tem de cel mai mare coșmar: colicile.

Colicile au următoarele caracteristici: plânsetul bebelușului durează mai mult de 3 ore pe zi, de câte 3 ori pe săptămână minim, și se întinde pe o durată de 3 săptămâni.

Cauza exactă nu a fost încă determinată. Specialiștii consideră însă că printre cauze s-ar afla faptul că pe măsură ce cresc, bebelușii nu mai pot anihila toate zgomotele, luminile sau alte elemente care îi pot distrage de la somn, având loc o suprastimulare la nivel senzorial. Astfel, bebelușii devin epuizați. Sistemul digestiv poate reprezenta și el o cauză, fiind încă imatur, iar laptele ar putea să nu fie digerat așa cum trebuie și astfel să apară gaze și crampe abdominale. O altă cauză luată în seamă de pediatrii este refluxul gastroesofagian, căci sfincterul esofagian (un mușchi, aflat între esofag și stomac, care ar trebui să împiedice acidul să se întoarcă în gât și în gură) nu este suficient de bine dezvoltat și astfel esofagul va fi iritat.

Indiferent de cauză, colicii reprezintă o problemă destul de mare a familiei. Din fericire, aceasta nu este o stare permanentă și va dispărea pe măsură ce bebelușul se apropie de vârsta de 4 luni.

Totuși, orice familie trece prin asta și trebuie găsite cele mai ușoare moduri prin care poți depăși, atât tu, cât și bebelușul, această perioadă:

1. Fă din asta o situație de familie

Perioada colicilor e mai ușor depășită dacă ai sprijinul partenerului tău. E o perioadă în care bebelușul are nevoie de atenție 24 din 24. Așa că asigură-te că faceți cu rândul și ia-ți și câte o noapte de repaus ca să dispui de toată energia pentru îngrijirea bebelușului tău.

2. Oferă-i bebelușului toată atenția și afecțiunea ta

E un moment în care bebelușul trebuie să te simtă cât mai aproape, atât spiritual, cât și fizic, așa că nu te feri să îl ții în brațe.

3. Discută cu ceilalți despre ce se întâmplă cu copilul tău

Și starea ta e foarte importantă în această perioadă. Așa că nu ezita să vorbești cu ceilalți despre situația prin care treci și să auzi și părerile lor.

4. Asigură-te că bebelușul se simte cât mai confortabil

Medicii îți recomandă să îi oferi confortul necesar bebelușului cu o simplă pătură, confecționată dintr-un material plăcut la atingere, pe care s-o încălzești.

5. Schimbă poziția bebelușului

Într-o criză de colici, poți încerca să îți calmezi bebelușul schimbându-i poziția. Ia-l din pătuț, ține-l în brațe sau leagănă-l.

6. Pune un zgomot de fond

În urma cercetărilor, sa concluzionat că un bebeluș nu are nevoie de liniște deplină în timpul unei crize de colici, ci dimpotrivă, de un zgomot de fond, chiar și cel al mașinii de spălat.

6. Nu ezita să îi oferi bebelușului o suzetă

Suptul îl poate calma pe bebeluș în timpul crizelor de colici.

7. Pune muzică liniștitoare

Există muzică specială pentru bebeluși, care te-ar putea ajuta să îl calmezi pe cel mic. Bineînțeles, nu trebuie să uiți că bebelușul are nevoie să te simtă cât mai aproape.

8. Schimbă mediul

Conform medicilor, schimbarea mediului poate ajuta la calmarea bebelușului. Ia-l la o plimbare cu căruțul sau cu mașina și cel mai probabil cel mic va adormi.