Viață de Mămică

Cum liniștești un copil care plânge

Copiii nu te vor lăsa niciodată să te plictisești. Acum copilul tău se joacă și se distrează, iar în momentul următor începe să plângă neconsolat și face un spectacol care trezește pe toți vecinii din preajmă. Vestea bună e că toanele infantile pot fi oprite în câteva secunde – trebuie numai să pui o anumită idee în practică.

Nu contează ce s-a întâmplat. Poate că i s-a rupt jucăria favorită sau i-ai interzis să mănânce ciocolată. Nu contează motivul – nu-ți pierde timpul ținându-i predici lungi, fiindcă cel mic oricum nu te va asculta. În loc de asta, întreabă-l cu calm care e răspunsul corect la întrebarea:

E o problemă gravă, mică sau medie?

Să presupunem că cel mic / cea mică s-a întristat deoarece prietenul său nu a vrut să-și împartă jucăria preferată cu el. Nu aștepta să-ți iasă de tot din fire. Întreabă-l o chestie foarte simplă: „Asta e o problem gravă, medie sau mica?” După ce ți-a răspuns la această întrebare, propune-i să vă gândiți împreună la o soluție pentru a rezolva problema, oricare ar fi ea. Poate vrea să se joace cu o altă jucărie? Poate că vrea să vă jucați împreună? Există o mulțime de variante!

Psihologii pentru copii spun că există trei motive principale pentru care această întrebare atât de simplă la prima vedere are un efect calmant asupra copiilor: Ei văd că îi accepți și îi respecți sentimentele.

Întrebarea le permite să se oprească, să se gândească și să evalueze orice situație. Punând această întrebare, părinții le propun copiilor să descopere pe cont propriu cum s-ar putea rezolva problema care îi supără pe toți.

În concluzie, punându-i această întrebare copilului tău și vorbind cu el timp de câteva minute vei scuti mai mult timp și, în plus, îi vei câștiga încrederea.

Dacă există încredere și siguranță în relația părinte-copil îți va fi mai ușor să gestionezi situațiile dificile. Încrederea, siguranța și dragostea pot fi atinse dacă respecți niște reguli:

1. Pune în practică ceea ce pretinzi

Dacă liderul face ceea ce e corect, oamenii din subordine îl vor urma – la fel e și în cazul copiilor. Dacă le spui să-și mănânce legumele, dar tu nu faci asta, îi transmiți mesajul greșit. Construiește legătura dintre voi punând în practică ceea ce îi ceri.

2. Spune adevărul

Dacă îi spui copilului adevărul de la început, veți avea o relație caracterizată de încredere. De exemplu, dacă fiul sau fiica ta te întreabă dacă injecția îl/o va durea, spune-I adevărul în modul cel mai potrivit.

3. Promisiunile nu ar trebui să fie încălcate

Nu-i face copilului promisiuni pe care nu le poți îndeplini. Dacă îi spui că veți merge la un meci de fotbal săptămâna viitoare, asigură-te că faceți asta. Dacă nu îți respecți cuvântul, data viitoare când îi vei promite ceva se va îndoi serios de tine. Dacă intervine ceva și nu te mai poți ține de cuvânt, explică-i din timp ce s-a întâmplat.