Viață de Mămică

Cum îi spui unui copil că e adoptat

Momentul în care îi spui copilului tău că e adoptat este foarte important și la fel și felul în care îi explici acestuia situația. Nu este o decizie ușoară și poate fi un moment destul de emoționant.

Când să îi spui copilului că e adoptat?

Conform specialiștilor, e mai bine să îi spui la o vârstă cât mai fragedă, pentru că cu cât vei amâna mai mult momentul cu atât șocul pentru copil va fi mai mare și la fel și intensitate emoțiilor pe care acesta o va simți.

Cu cât crește mai mult în vârstă, cu atât i se va părea un subiect mai delicat și mai rușinos iar impactul emoțional și psihic va fi pe măsură. În plus, copilul își va pierde încrederea în tine pentru că i-ai ascuns pentru mult timp un lucru atât de important.

Cum să o faci?

Pregătește-ți copilul. Asigură-l că este iubit și că tu ești persoana care se îngrijește de el în fiecare zi și că el e cel mai important pentru tine.

Nu îl face să simtă că în locul lui putea fi orice alt copil. Explică-i că tu ți-ai dorit mereu un copil și că din anumite motive nu ai putut să îl ai. Și fiindcă ți-ai dorit un copil așa deștept, frumos și bun l-ai găsit pe el și ai știut că este copilul tău. Complimentează-l și arată-i cât de bucuroși sunteți ca părinți că e copilul vostru. Acest lucru îl va ajuta să aibă mai multă încredere în el, să nu se desconsidere pentru că e adoptat și să nu creadă că e mai puțin important. Astfel, va asimila vestea mai ușor.

Vorbește-i despre adopție și asigură-l că nu este ceva rău sau rușinos, ci ceva normal și asta nu înseamnă că el nu e important pentru tine.

Dacă alți copii îl necăjesc din cauza acestui lucru, explică-i că oamenii spun uneori lucruri răutăcioase.
Realizează un album cu poze încă din ziua în care l-ai adus acasă pentru ca cel mic să nu se simtă un intrus în familie și să fie convins de faptul că face parte din familia voastră din primul moment.

Nu uita că relațiile bazate pe sinceritate sunt cele mai sănătoase. Chiar dacă încerci să îi ascunzi acest lucru, la un moment dat tot va auzi ceva în treacăt care îl va face să aibă îndoieli și dacă află de unul singur se va simți trădat.

Cum poate reacționa un copil care află că este adoptat:

Pune-te în locul lui ca să înțelegi mai bine stările prin care poate trece, ca mai apoi să știi cum să îi fii alături. Gândește-te cum e să afli că persoana care ți-a dat viață te-a părăsit și nu te leagă sângele de actuala familie.

Nu încerca să diminuezi intensitatea emoțiilor doar pentru că el e mic. Copilul se poate simți trist, furios, anxios și distrat așa că ar fi bine să nu îl pierzi din vedere și să îi fii alături.