Viață de Mămică

Cele mai importante ecografii din timpul sarcinii

Pe lângă bucuria pe care ți-o aduc cele 40 de săptămâni de sarcină, nu trebuie să uiți că este o perioadă definitorie pentru sănătatea și bunăstarea copilului tău. Astfel, unele dintre cele mai importante măsuri pe care poți să le iei pentru ca fătul să se dezvolte armonios este prezentarea la ecografii în mod periodic.

Ecografiile din primul trimestru de sarcină

În primul trimestru de sarcină, perioadă calculată de la prima zi a ultimului ciclu menstrual până la a 13 a săptămână, vei face mai multe analize cum ar fi cele de sânge, de urină, etc. Dar una dintre cele mai importante consultații e reprezentată de ecografie.

Prima ecografie se face între săptămânile 11 și 14, și are ca scop determinarea vitalității embrionului, a poziției sale și a vârstei gestaționale, și alți indicatori care determină evoluția sarcinii.

În plus, ecografia din primul trimestru este foarte importantă pentru descoperirea unor eventuale defecte cromozomiale, cum ar fi sindromul Down dar și alte malformații congenitale.

Ecografiile din al doilea trimestru de sarcină

În al doilea trimestru de sarcină, anume săptămânile 14-27, se fac de obicei două ecografii. Ecografia fetală determină vârsta fătului, dimensiunea și poziția, a placentei și a fluidului amniotic.

Tot acum, prin ecografie sunt posibile detectarea unor posibile malformații cardiace.

Îți poți vedea din nou bebelușul între săptămânile 15-18. În aceeași zi, este recomandat să îți faci și analizele de sânge. După ce sunt puse cap la cap informațiile de la ecografie dar și analize, poți afla starea fătului.

Între săptămânile 18-24, se poate face ecografia morfofetală, aceasta fiind și cea mai detaliată, întrucât fiecare parte a corpului bebelușului e analizată. În plus, acum poți afla dacă bebelușul e fetiță sau băiețel.

Ecografiile din al treilea trimestru de sarcină

Al treilea trimestru al sarcinii începe cu săptămâna 28 și se încheie la naștere.

În al treilea trimestru ecografia se realizează pentru a se obține asigurarea că fătul este viabil și mișcă și pentru a obține informații ce țin de dimensiune, poziție, placentă și lichid amniotic. Acum medicul poate determina greutatea pe care bebelușul o va avea la naștere.

Ar trebui să ții cont de următoarele sfaturi legate de consul și ecografii. De multe ori, anumite analize și ecografii, chiar dacă pot părea doar niște controale de rutină, pot determina viitorul bebelușului. Astfel că:

Nu trebuie să ratezi ecografiile recomandate de medic, chiar dacă ție ți se pare că totul decurge normal și sănătos. Așa cum am mai spus, viața bebelușului în acel punct depinde de tine și e nevoie de monitorizare constantă.

Ai grijă să nu folosești niciun fel de cremă sau produs cosmetic dedicate pielii burticii cu câteva zile înainte de o ecografie. Urmează întocmai indicațiile medicului.

Nu trebuie să te gândești că ecografia îi va face vreun rău copilului și astfel să o eviți. În timpul ecografiei fetale nu se folosesc raze X sau alte tipuri de radiații. Însă în urma acestei ecografii poți afla starea bebelușului tău și poți preveni multe probleme atât ale celui mic, dar și ale tale.