Viață de Mămică

Ce e mai bine pentru copil: să divorțezi sau să stai într-o căsnicie nefericită?

Divorțul a fost mereu un subiect tabu în societate. De aceea mulți oameni, chiar dacă sunt nefericiți în cuplu refuză ideea unui divorț pentru a scăpa de presiunile din societate. Și totuși, dacă este un copil la mijloc, ce este mai bine: să rămâi într-o relație toxică sau să te desparți?

Chiar dacă încerci să ascunzi neînțelegerile de copil, din păcate el simte și trăiește tensiunea din familie. Deseori, cei mici chiar se învinovățesc de problemele din familie.

Iată cum sunt  afectați copiii de o căsnicie toxică:

1. Își pierd încrederea de sine

De cele mai multe ori copiii se învinovățesc pentru situația dintre părinți. Astfel, copilul ajunge să se simtă nesigur și își pierde încrederea de sine. În plus, simte nevoia să se îndepărteze de părinți deși de fapt tânjește după dragostea lor.

E posibil ca cel mic să renunțe la orice formă de exteriorizare, îndepărtându-se de prieteni și de grupurile sociale. Dacă ai probleme cu partenerul, lupta pe care o duci cu el va deveni și lupta interioară a copilului.

2. Tensiune constantă

Un copil este afectat de relația dintre adulți pentru totdeauna. Dacă sunt probleme în familie, starea psihcă și compotramentală a copilului va fi afectată și astfel se va simți tensionat și încordat în orice situație.

3. Stări schimbătoare

Așa cum am menționat mai sus, pot apărea niște tulburări psihice și comportamentale pentru cel mic. Astfel se poate dezvolta o depresie, stări anxioase sau tulburări de personalitate. De aceea, e important să îți rezolvi problemele înainte ca cel mic să fie afectat.

4. Înstrăinare

Un copil expus la un astfel de mediu, va dori să evite oamenii pe tot parcursul vieții și nu se va putea acomoda ușor cu cei din jur, mai ales din teama că va trece prin aceleași situații ca și părinții lui. Astfel, vor prefera să refuze intimitatea chiar și cu persoanele cele mai apropiate, membri ai familiei, din cauza a celor văzute la părinții lor.

Ce să faci în cazul în care te afli într-o relație toxică dar nu vrei un divorț.

Să accepți chiar și ideea unui divorț poate fi un pas greu și important. Ca să fii convins că nu renunți la partener(ă) înainte să fi încercat totul pentru a repara relația, poți face următoarele lucruri:

1. Consiliere de cuplu

Terapeutul specializat în probleme de cuplu va știi cum să gestioneze situația și vă va învăța pe amândoi cum să depășiți tensiunile și să îmbunătățiți comunicarea, dar la fel de important, cum să protejați sentimentele copilului.

2. Terapie individuală

În multe cazuri, probleme nerezolvate din copilărie pot fi cauza problemelor care apar mai târziu într-un cuplu. De aceea, sunt recomandate vizitele la psiholog. Mai întâi trebuie să fii tu bine cu tine însuți și apoi să schimbi ceva la relația ta.

3. Grupuri de suport

În astfel de moemnte e bine să nu te simți singur. În plus, cum este o temă atât de delicată, e bine să vezi că de fapt mulți oameni pot trece prin asta . Poți găsi o sursă de inspirație în felul în care alții și-au depășit problemele.