Viață de Mămică

Ce cuvinte ar trebui să știe un copil de doi ani

Gângurelile bebelușilor nu sunt doar un gest menit să atragă atenția și admirația celor din jur, ci reprezintă un exercițiu de vorbire pentru cei mici. Unii copii încep să vorbească mai devreme ca alții, însă conform cercetătorilor, există 25 de cuvinte pe care orice copil ar trebui să le rostească până la vârsta de 2 ani.

În cazul în care nu se întâmplă asta, copilul ar putea să aibă o întârziere în dezvoltare sau alte afecțiuni de auz, putând fi chiar și un semn al autismului.

Primele cuvinte pe care un copil ar trebui să le rostească sunt mama, tata și pa. Dar nu trebuie să aștepți mult timp pentru ca cel mic să introducă și alte cuvinte în vocabularul său.

Aceste concluzii se bazează pe studiile cercetătorilor americani, însă chiar dacă cuvintele găsite de ei sunt în engleză și în română ar trebui să fie rostite echivalentul lor. E vorba de cuvinte comune, simple, auzite în cântece sau povești.

Dacă copilul tău prezintă semne că ar avea o întârziere în vorbire, renunță să îl expui la televizor sau alte tehnologii. Conform specialiștilor, expunerea la tehnologie poate întârzia procesul de învățare și imitare a copilului.

Așadar, trebuie să vorbești mereu cu copilul tău pentru că dialogul cu cei din jur îl va ajuta cel mai bine să învețe să vorbească. Încurajează-l să repete cuvintele pe care i le spui.

Cele 25 de cuvinte despre care am vorbit reprezintă baza vocabularului oricărui copil. În teorie, vocabularul unui copil mai mic de 2 ani poate cuprinde între 75 și 225 de cuvinte. Dar dacă cel mic va învăța să vorbească mai târziu, se va limita la cele 25 de cuvinte.

Din cuvintele pe care le știe până la 2 ani, copilul ar trebui să fie capabil să formeze propoziții și fraze coerente. În caz contrar, ar trebui să descoperi cauza pentru care nu se întâmplă asta cu ajutorul unor specialiști.

Nu trebuie să te sperii, pentru că în general copiii care încep să vorbească mai târziu îi pot prinde din urmă pe ceilalți care au avut un vocabular mai bogat de mici.

Dacă e vorba de o familie bilingvă, nu e necesar ca cel mic să cunoască 25 de cuvinte din fiecare limbă. Specialiștii consideră că e suficient ca aceștia să cunoască 25 de cuvinte, adunat, din fiecare limbă. În plus, în funcție de urechea muzicală a copilului, acesta poate rezona mai bine cu una dintre cele două limbi și astfel îi poate fi mai ușor să învețe cuvinte în limba respectivă. E recomandat să îl expui la ambele limbi, însă nu trebuie să îl forței să traducă dintr-o limbă în alta la o vârstă atât de fragedă, dacă nu vine natural. Abia după vârsta de 3 anicopilul va fi suficient de dezvoltat pentru a face conexiuni între cele două limbi.

Iată cele 25 de cuvinte pe care copiii mai mici de 2 ani ar trebui să le cunoască:
– mama
– tata
– lapte
– bebe
– suc
– salut/ bună
– pa pa
– da, nu
– câine
– pisică
– minge
– nas
– ochi
– banană
– prăjitură
– mașină
– fierbinte/ arde
– mulțumesc
– baie
– pantofi
– pălărie/ căciulă/ șapcă
– carte
– mai mult
– a plecat