Viață de Mămică

Ce analize trebuie să faci în primul trimestru de sarcină

Consultațiile lunare din timpul sarcinii sunt extrem de importante pentru sănătatea ta și a bebelușului. Trebuie să te asiguri frecvent că bebelușul se dezvoltă într-un mediu sănătos și pentru asta sunt analizele.

Analizele specifice primului trimestru trebuie făcute între săptămânile 11-14.

În primul trimestru, controalele urmăresc mai cu seamă să vadă dacă ai anticorpii necesari pentru unele infecții care ar putea afecta bebelușul, în cazul în care tu le-ai contacta pe perioada sarcinii.

În plus, tot în această perioadă se pot descoperi semne ale unor anomalii genetice cum ar fi sindromul Down sau alte malformații cardiace.

Astfel, nu trebuie să sari peste aceste teste și analize în timpul primului trimestru de sarcină.

1. Ecografia

La primele simptome ale unei sarcini, e recomandat să îți faci un test de sarcină. Dacă rezultatul este pozitiv, trebuie să mergi la un medic pentru o ecografie care să determine vârsta gestațională, dezvoltarea fătului, dar și poziția acestuia.

De asemenea, este controlată și starea organelor tale și prezența unor eventuale infecții.

2. Analize de sânge

În analizele de sânge, se încadrează mai multe tipuri.

Hemoleucograma. Această analiză are ca scop depistarea din timp a numărului de globule roșii care indică dacă ești anemică, dar și numărul de globule albe, care indică dacă e o infecție în corul tău. Anemia este important de urmărit pentru că existența ei poate provoca o naștere prematură sau dezvoltarea insuficientă a fătului.

Glicemia. Probabil că ai mai auzit că sarcina predispune la diabet și astfel trebuie să îți urmărești constant glicemia.

Grupa sanguină, RH-ul. RH-ul este foarte important. În primul trimestru trebuie să afli dacă Rh-ul tău este pozitiv sau negativ. De ce? Dacă este negativ, înseamnă că îți lipsește o proteină care se găsește în globulele roșii și e necesară sarcinii. Astfel, daca RH-ul tău este negativ, iar bebelușul are RH pozitiv, anumiți anticorpi din corpul tău atacă globulele roșii ale copilului și le distrug, provocându-i celui mic icter hemolitic sau boala hemolitica izoimună. În această situație, e necesară intervenția medicului cu un tratament special.

Teste impotriva rubeolei. Dacă ai avut deja rubeolă în timpul copilăriei, poți sta liniștită. Dacă în schimb se constată că poți fi afectată de această boală, trebuie să te imunizezi printr-un vaccin fie înainte de concepție, fie în primul trimestru. În caz contrar, rubeola poate determina grave malformații fetale.

Analize de depistare a hepatitei. Acest virus poate fi transmis prin naștere și bebelușului, așa că trebuie să te asiguri că nu ești purtătoare.

Calcemia. Calciul este extrem de important pentru dezvoltarea copilului, așa că trebuie să te asiguri că totul este în regulă.

Teste de depistare a unor infecții materne, cum ar fi sifilisul, HIV-ul, rubeola, pentru a determina riscul unui avort spontan.

3. Analize de urină

Prin analizele de urină se analizează funcția renală, determinându-se astfel nivelul de creatină și glucoză, acestea evidențiind un posibil diabet.

4. Analize ale secrețiilor vaginale

Aceste analize determină prezența unor infecții precum vaginita sau colpovaginita, care ar putea pune în pericol sănătatea bebelușului.