Viață de Mămică

Care sunt cele mai mari greșeli pe care un părinte le face în relația cu copilul lui

Diferența dintre copiii nerecunoscători și victimele educației toxice este explicată de specialiști. De exemplu, psihologul clinic Seth Meyers și profesorul Preston Ni  vorbesc despre comportamentul parental care pot avea un impact negativ asupra vieții copiilor. Creșterea unui copil este o muncă grea și, prin urmare, învinuirea părinților pentru „non-idealism” este blamată.

Iată ce semne indică că ești un părinte care are un impact negativ dezvoltarea copilului, deseori, chiar și din prea multă grijă.

Îl faci pe copil să îi fie teamă de tine

Știi că ești un părinte toxic atunci când îi provoci copilului niște atacuri emoționale. Spre exemplu, acesta aude cheia în ușă, pașii pe hol și va tresări imediat la gândul că te-ai întors, întrebându-se dacă totul este în ordine sau vei avea o nemulțumire.

Iubirea nu se instaurează astfel. Trebuie să dai dovadă de multă înțelegere, iar copilului nu trebuie să îi fie frică de venirea ta acasă.

Crezi că cel mic nu înțelege problemele adulților

Trebuie să fii echilibrat în educația copilului. Trebuie să te asiguri că îi permiți să se implice în viața de familie și că părerile sale sunt apreciate și luate în considerare, doar vrei să ai un copil care la maturitate să fie un om sigur pe el și independent. Dar nu trebuie să îl implici în problemele prea profunde, care țin doar de adulți. Copilul poate dezvolta niște sentimente de vinovăție, crezând că tatăl e nervos din cauza lui și va dezovolta anumite dezechilibre emoționale.

Ai pretenția ca cel mic să fie cel mai bun în tot

Părinții toxici așteaptă de la copil doar cele mai bune rezultate. Cu toate acestea, victoriile sunt luate de la sine, consierate ceva normal, ba chiar necesar. Iar atunci când copilul nu excelează într-o anumită activitate, suportă umilință acasă. Un copil are propria sa personalitate și la unele lucruri poate fi bun, la altele nu. Așa că lasă-l să se dezvolte în ritmul său.

Îi ceri să își deschidă inima în fața, dar nu îi respecți intimitatea

Imaginează-ți următorul scenariu: Detalii despre viața personală a fiului / fiicei vor fi spuse altor persoane: rude, vecini și, uneori, vânzători de la piața locală. Copilul va începe astfel să aibă secrete față de tine și nu te va mai vedea ca pe un bun confident.

Îl critici constant și îl compari

Cu cât este mai mică stima de sine a copilului, cu atât este mai ușor să-l faci să „danseze cum îi cânți”. Părinții toxici vor discuta mereu despre defectele și neajunsurile fiului / fiicei. Cel mai adesea accentul se îndreaptă spre exterior și anume asupra comparațiilor cu alți copii. Ca și în cazul adulților, fiecare om e diferit și are propria personalitate și calități.

Apropie-te / Îndepărtează-te

Deseori părinții toxici au pretenția ca cei mici să fie foarte apropiați de ei, dar numai atunci când li se pare convenabil. Însă îi îndepărtează atunci când li se pare mai convenabil, restricționându-le opiniile. Trebuie să îl privești pe cel mic ca pe un membru activ al familiei.