Viață de Mămică

Care sunt bolile copilăriei

Deși numite „boli ale copilăriei”, ceea ce le face să pară o normalitate, ar trebui să acorzi mai multă atenție acestor boli de care poate suferi copilul tău și să te asiguri că e vaccinat la timp. Fiind vorba de sănătatea celui mic, trebuie să te asiguri că ești bine informată, pentru că la o așa vârstă fragedă, totul depinde de tine.

Pentru început, trebuie să cunoști bolile la care cei mici sunt expuși în primii ani de viață:

1. Rubeola
2. Rujeola sau pojarul
3. Varicela sau vărsatul de vânt
4. Oreionul

1. Rubeola

Rubeola, cunoscută și sub denumirea de pojarul german sau pojarul de trei zile, este o infecție contagioasă. Este cunoscută pentru erupția specifică.

Trebuie să ai grijă să nu confunzi rubeola cu rujeola (pojarul) deși acestea se aseamănă prin erupția cutanată în nuanță roșiatică și chiar și în denumire. În plus, aceste afecțiuni sunt provocate de viruși diferiți, iar pojarul este mult mai periculos decât rubeola.

Este bine să fii informată și să iei măsuri în privința vaccinării. Acest vaccin și anume ROR (anti-rubeola, anti-oreion și anti-rujeola) le este administrat copiilor până să ajungă la școală de două ori și s-a dovedit eficiența sa.

2. Rujeola sau pojarul

Virusul care cauzează această boală este Paramyxovirus și o face cea mai periculoasă boală din rândul bolilor copilăriei, cu erupții cutanate.

Acestă afecțiune poate degenera și astfel pot apărea complicații grave de aceea trebuie să acorzi o foarte mare importanță prevenirii și îngrijirii ei. Vestea proastă este că pojarul se răspândește foarte ușor și un copil neimunizat poate intra ușor în contact cu virusul.

Ponderea copiilor cu vârste între 12 și 7 ani care au fost vaccinați este însă, din păcate, încă mică.
Vaccinul ROR ar putea schimba complet situația și în acest caz.

3. Varicela sau vărsatul e vânt

Virusul care cauzează această boală este numit Varicela Zoster și se transmite prin tuse , cât și prin strănut. Această boală se manifestă prin febră și erupții cutanate. Simptomele sale pot fi deseori confundate cu cele ale unei răceli, căci deseori poate fi vorba și de dureri în gât.

Cei mici sunt mai predispuși la contactarea varicelei la sfârșitul iernii și începutul primăverii.
Transmițându-se prin tuse și strănut, varicela rămâne practic în aer și poate fi contactată de oriunde.

4. Oreionul

Oreionul este cauzat de virusul urlian (paramixovirus). Oreionul se manifestă prin creșterea în volum a glandelor salivare, mai exact a glandelor parotide localizate dedesubtul și în fața fiecărei urechi, și, destul de rar, dar este posibil, prin creșterea gonadelor (ovare și testicule), a pancreasului exocrin și a membranei care învelește creierul.

Nu este obligatorie însă inflamarea glandelor salivare, ba chiar 1 din 3 oameni nu prezintă acest simptom, ci pot dezvolta doar o infecție a tractului respirator.

Dacă cel mic intră în contact cu o perioadă infectată, fie împart mâncarea sau băutura, sau persoan bolnavă strănută sau tușește, riscul de contactare e foarte mare.

Această boală poate apărea și în rândul adulților și de data aceasta este chiar mai gravă. Din fericire, se poate spune că după o infecție cu oreion, persoana infectată devine imună la viitoare infecții.

Aceste boli, aparent inocente, merită supravegheate. La orice simptom, prezintă-te cu cel mic la medic. Și nu uita, de cele mai multe ori este mai bine să previi prin imunizare.