Viață de Mămică

9 lucruri pe care copiii ar trebui să le învețe singuri până la vârsta de 13 ani

Potrivit unor psihologi, adolescența ține de la 9 ani la 13 ani și este o perioadă de tranziție de la atașamentul de părinți la detașamentul de ei, atunci când părinții ar trebui să le permită copiilor lor să crească și să fie independenți. Pentru a face această tranziție în mod corect, părinții ar trebui să-i ajute pe copii să dobândească abilități esențiale de viață până la vârsta de 13 ani. Iată o listă cu aptitudinile esențiale de viață pe care toți copiii ar trebui să le poată face singuri până când împlinesc 13 ani.

1. Câștigarea și gestionarea banilor: Până la vârsta de 13 ani, copiii ar trebui să poată economisi bani din alocația lor săptămânală, să fie conștienți de costurile de bază ale gospodăriei, să înțeleagă diferența dintre cardurile de debit și de credit și să poată lua decizii privind cheltuielile și economiile.

2. Treburile de uz casnic: Potrivit specialiștilor, copiii pot face deja multe treburi la o vârstă fragedă, cum ar fi curățenia după cină sau strângerea hainelor. Până la vârsta de 13 ani, ei ar trebui să-și poată călca hainele, să poată scoate rufele din mașina de spălat, să-și schimbe lenjeriile de pat, să spele vasele. Părinții ar trebui să fie consecvenți și specifici cu cererile lor și ar trebui să-și încurajeze copiii.

3. Pregătirea meselor: Gătitul este o abilitate importantă pe care copiii o vor avea atunci când se transformă în adulți și există o mulțime de rețete ușoare pentru începători, cum ar fi sandvișuri, ouă, paste, supă și salate. Până la vârsta de 13 ani, copiii ar trebui să poată planifica o masă de familie, să urmeze o rețetă simplă și să poată lucra cu echipamente de bucătărie. Nu uitați să vă învățați copiii despre elementele de bază privind igiena și siguranța.

4. Magazinul alimentar: Dacă faceți cumpărături cu copiii, îi va ajuta să dezvolte abilități esențiale la cumpărături. Învățați-i să citească etichetele nutriționale și cum să găsească oferte bune. Nu uitați să stabiliți limite: un studiu realizat de Universitatea din Kansas a arătat că 50% dintre copiii mici care îi însoțesc pe părinți la supermarket le cer să cumpere ceva și doar 50% dintre părinți reușesc să reziste.

5. Igiena personală: Experții recunosc că mulți părinți presupun că odraslele lor de 10 ani sau de 11 ani vor învăța în mod natural igiena. Dar, de fapt, există multe lucruri pe care părinții ar trebui să le discute cu copiii înainte de a fi prea târziu: importanța dușului zilnic, folosirea deodorantului, schimbarea hainelor, rasul, igiena orală și înțelegerea propriului corp. Amintiți-vă să fiți un model bun pentru voi înșivă și întotdeauna să explicați copiilor de ce trebuie să facă anumite lucruri.

6. Primul ajutor de bază: Abilitățile de bază de prim ajutor le vor fi de folos când sunt răniți și când nimeni nu este în jur. Unele studii au demonstrat că acești copii în vârstă de 4 ani până la vârsta de 5 ani au deja posibilitatea de a memora numărul corect de telefon de urgență, de a evalua corect respirația persoanei și de a memora pozițiile corecte de recuperare.

7. Gestionarea timpului: Aptitudinile de management al timpului sunt esențiale: adolescentul ar trebui să poată planifica, prioritiza și lucra productiv. Încercați să oferiți copiilor niște instrumente care i-ar putea ajuta să fie mai eficienți, cum ar fi alarme telefonice sau calendare speciale.

8. Aptitudini și maniere sociale: Este important să vă predați manierele copiilor cât mai curând posibil. Pentru copiii mai mici, începeți prin propriul vostru exemplu, încurajați-i să împărtășească, să fie politicoși și să respecte vârstnicii.

Obținerea obiceiului de a urma eticheta adecvată vă vor ajuta pe copiii în viața lor de zi cu zi atunci când se vor transforma în adolescenți, îi va ajuta să reușească în cariera lor și îi va ajuta să se integreze mai bine în societate.

9. Cunoașterea zonelor din apropiere: Este posibil ca adolescenții să conducă o mașină sau să călătorească singuri în câțiva ani; prin urmare, este important ca ei să poată înțelege cum să folosească un instrument de navigare și cum să citească o hartă. Până la vârsta de 13 ani, copiii ar trebui să poată memora direcțiile și să citească simbolurile hărților și să se orienteze.