Viață de Mămică

8 moduri prin care poți să-i faci pe copii să nu fie dependenți de internet

Copiii din zilele noastre umblă aproape chiar de când sunt bebeluși cu telefoane, tablete, calculatoare. Acest lucru îi îngrijorează pe părinți, pe pediatri și pe psihologi, care vorbesc despre posibilele consecințe negative ale utilizării excesive a acestor dispozitive.

Iată câteva sfaturi pentru a limita interacțiunea dintre copiii tăi și dispozitivele digitale:

1. Limitează timpul în care copilul poate folosi dispozitivele electronice

Acest timp depinde de vârstă. Între naștere și 18 luni, copilul nu ar trebui nici măcar să se uite la televizor. Între 2 și 5 ani ar trebui să stea o singură oră la televizor, pe telefon, tabletă sau calculator.

2. Nu-i interzice, sugerează-i alte opțiuni

E important să-i oferi copilului variante de activități interesante – sugerează-i să se apuce de vreun sport, să se plimbe cu bicileta, să deseneze, să citească sau să meargă la pescuit cu tatăl – în funcție de vârsta și preferințele sale.

3. Fii un exemplu

Copiii copiază comportamentul părinților. Dacă își văd mama citind, vor vrea și ei o carte, iar dacă o văd stând numai cu telefonul în mână, vor vrea și ei unul. Gândește-te la cât de mult timp petreci tu verificându-ți mail-urile sau notificările.

4. Fii un intermediar între copil și lumea digitală

Arată-i copilului că internetul și dispozitivele digitale nu sunt numai o sursă de distracție, ci și un depozit de cunoștințe. Încurajează-ți copiii să exploreze, să pună întrebări, să comunice.

5. Fii atent la calitatea lucrurilor care îi interesează pe copii

Până la vârsta de 9 ani, abilitatea de a accesa internetul și site-urile vizitate de copil ar trebui să fie controlate de părinți. Ar fi bine ca cei mici să urmărească programe educaționale, care le antrenează atenția, comunicarea, memoria.

6. Stabiliți zone din casă unde nu se folosesc internetul sau dispozitivele digitale

În dormitor și în camera copiilor, la cină sau în excursii tehnologia ar trebui lăsată deoparte. Nu așeza un calculator în camera copiilor. Medicii pediatri recomandă să nu îi lași pe copii să folosească dispozitive digitale cu o oră înainte de culcare.

7. Învață-i pe adolescenți principiile vieții virtuale, ca să evite viitoarele greșeli

Copiii de până la 12 ani nu ar trebui să aibă conturi pe rețelele de socializare. Adolescenții ar trebui să fie însă prezenți în mediul social, deoarece aceasta este o perioadă în care învață să se înțeleagă și își dau seama de ce cred ceilalți despre ei. E important să le fii alături și să îl ajuți să înțeleagă principiile vieții virtuale. Nu îi lăsa copilului comentarii pe perete sau la fotografii – amintește-ți că are și el dreptul la intimitate.

8. Vorbește-le despre riscuri

E important să îi explicit copilului despre comportamentul agresiv de pe internet, despre consecințele periculoase ale accesului deschis la informațiile personale, despre faptul că trebuie să fie precaut, deoarece tot ce publicăm pe internet rămâne acolo pentru totdeauna.