Viață de Mămică

4 lucruri importante pe care copiii ar trebui să le învețe de la părinți

Există situații în care părinții chiar își doresc să-și ajute copiii, însă uneori se tem să nu agraveze lucrurile dacă ar interveni. Este normal ca părinții să-și dorească să-și protejeze copiii, însă există anumite situații în care este indicat să fie lăsați să se descurce singuri. În acest caz, părinții ar trebuie doar să-i susțină și să-i învețe cum să reacționeze în anumite situații pentru a putea să se protejeze singuri în viitor.

Iată 4 lucruri despre care părinții ar trebui să vorbească cu copiii lor:

1. Părinții ar trebui să-și învețe copiii că notele nu reprezintă cel mai important lucru. Problema: De fiecare dată când copilul tău ia o notă proastă, probabil că începe să plângă pentru că nu știe cum să reacționeze. Se teme să-ți spună despre nota proastă pentru că nu vrea să fie pedepsit.

Soluția: Mulți părinți își fac copiii să se teamă în momentul în care obțin o notă proastă la școală, chiar dacă nu-și doresc acest lucru. Acumularea de informații este foarte importantă, însă copiii nu ar trebui să se teamă când nu au rezultate bune. Părinții nu ar trebui să țipe sau să-și pedepsească copiii când obțin note proaste. Arată-i copilului tău că dragostea pe care i-o porți este mai presus de orice performanță la școală. Încurajează-l pentru a reuși data viitoare.

2. Părinții ar trebui să-și învețe copiii să-i ajute pe cei aflați la nevoie. Problema: Copilul tău îți spune că un coleg de la școală este agresat de ceilalți colegi. Copilul tău știe că nu este corect, dar nu știe cum să-l ajute și se teme să încerce să facă acest lucru.

Soluție: Mulți copii se tem să îi ajute pe cei care au nevoie de ajutor pentru a nu deveni și ei victime apoi. Pentru a-ți ajuta copilul să înțeleagă cât de important este să-i ajuți pe ceilalți, trebuie să-l faci să fie responsabil de ceva. De exemplu, să aibă grijă de fratele lui, de un văr sau de un animal de companie.

3. Părinții ar trebui să-și învețe copiii să se iubească așa cum sunt. Problema: Mai devreme sau mai târziu, copiii încep să se plângă în legătură cu aspectul lor fizic și să se compare cu ceilalți copii. Acest lucru poate deveni o problemă în viitor.

Soluția: Toți copiii, indiferent de gen, vor să fie plăcuți și talentați. Nu uita să-i spui copilului tău cât de frumos și cât de unic este. Fă-l să se iubească pe sine.

4. Părinții ar trebui să-și învețe copiii să facă ceea ce le place. Problema: O rutină constantă care include școala, cluburi sportive și teme, extenuează copiii. Tot ce-și doresc este să se relaxeze și să petreacă timp cu prietenii.

Soluție: Părinții își doresc să-și vadă copiii fericiți și să aibă rezultate bune, de aceea le stabilesc un program încărcat. Totuși, ar trebui să-ți lași copiii să facă măcar o oră pe zi ceea ce le place, indiferent dacă este vorba despre un joc sau despre un sport anume.