Viață de Mămică

10 mituri despre sarcina pe care toate femeile le cred adevărate

Orice femeie descrie perioada în care este însărcinată ca fiind caracterizată de emoție și nesiguranță – suntem bombardate cu o mulțime de informații contradictorii, deoarece întrebăm în stânga și în dreapta tot felul de persoane, navigăm pe diverse site-uri ori răsfoim cărți și reviste de specialitate în speranâa de a nu fi niciodată prinse pe nepregătite.

Cu toate acestea, varietatea surselor de informare existente fac să apară extrem de multe informații fie false, fie diferite e varianta complet reală a lor. Iată câteva dintre cele mai importante mituri despre sarcină și care este adevărul din spatele lor:

1. Nu ar trebui să călătorești cu avionul în timpul primului și ultimului trimestru de sarcină

Unele companii aeriene interzic femeilor aflate în ultimul trimestru de sarcină să zboare ca să nu nască în avion – ceea ce ar presupune o aterizare de urgență. În afara de asta, femeile gravide nu au nicio problemă cu zborul.

2. Nu mai poți să ții animalul de companie în casă atunci când ești gravidă

Acest mit este fals. Trebuie doar să nu te ocupi tu de strângerea excrementelor de câine / pisică / hamster etc., pentru a evita riscul de a contracta toxoplasmoză.

3. Nu ar trebui să consumi somon afumat

Și acest mit este unul complet fals. Somonul are un conținut bogat de acizi grași omega3, așa că e foarte bun pentru viitoarele mămici. Mai mult decât atât, este un pește de apă dulce, așa că e destul de puțin probabil să fie infestat cu mercur, care ar putea să îți afecteze sarcina.

4. Nu ai voie să mănânci sushi

Sushi este un preparat bun pentru tine, dar nu mânca mai mult de două rulouri pe săptămână. Evită însă macroul, rechinul sau tonul.

5. Poți să previi vergeturile cu ajutorul untului de cacao

Acest mit este fals și periculos – untul de cacao îți poate provoca niște reacții alergice foarte periculoase care îți pot afecta sarcina.

6. Fătul va fi afectat dacă îți vopsești părul

Nu ar trebui să-ți faci griji pentru asta – cantitatea de chimicale care ajunge în sânge atunci când îți vopsești părul este foarte mică și nu îți afectează copilul.

7. Nu ai voie să ai relații intime

Relațiile intime nu sunt o problemă atâta timp cât tu și partenerul vă simțiți bine. Acesta ar trebui evitat numai dacă medicul îl interzice fiindcă s-ar putea să apară sângerări sau contracții înainte de vreme.

8. Nu ar trebui să faci baie

Acest mit este parțial adevărat pentru că ar trebui să eviți supraîncălzirea corpului – alege dușurile scurte și evită Jacuzziurile, sauna sau orice îți ridică temperatura corpului la mai mult de 38 de grade Celsius.

9. Nu trebuie să bei alcool

Într-adevăr, evită să consumi alcool în perioada sarcinii, dacă nu vrei ca acesta să-i dăuneze bebelușului.

10. Ar trebui să mănânci pentru doi

Nu trebuie să faci asta! Atunci când ești însărcinată ai nevoie de numai 300 de calorii pe zi. Dacă urmezi mitul, ori îți va fi foarte greu să slăbești apoi, ori vei aduce pe lume un copil uriaș.