Viață de Mămică

10 lucruri care se întâmplă în corpul unei femei care alăptează

Pe lângă funcția sa principală, de hrănire a bebelușului, alăptarea este un adevărat miracol și o bucurie ca proaspătă mămică. Iar acest miracol se resimte și în corpul tău, trecând printr-o mulțime de schimbări, majoritate fiind provocate de nivelul de hormoni din organism.

1. Contracțiile nu s-au terminat

Nu trebuie să te sperii dacă în primele două săptămâni după naștere ai crampe ( similare cu cele din timpul menstruației) în partea inferioară a abdomenului. Cauza este uterul tău care se vindecă și se micșorează. Astfel, corpul tău stimulează contracții pentru ca uterul să poată reveni la normal.

2. Sânii se pot întări foarte tare

Sânii tăi pot părea două mingi dure și pot deveni mai tari ca niciodată. Revin la normal pe măsură ce îți hrănești bebelușul.

3. Un sân poate părea mai mare

Deși multe mame vor să își distribuie egal cantitatea de lapte produsă, la un moment dat, un sân poate produce mai mult lapte ca celălalt. Acest fenomen nu evidențiază o problemă, ci este ceva normal.

4. Sânii pot să curgă sau să stropească în timpul relațiilor intime

Laptele curge din sâni atunci când oxitocina, cunoscută și drept hormonul dragostei, este eliberată de glanda pituitară. Acest lucru se poate întâmpla atunci când bebelușul este așezat pe sân, dar și în momente mai intime sau de fiecare dată când faci ceva plăcut.

5. Te confrunți cu un aflux de hormoni

În timpul alăptării se produc automat doi hormoni-oxitocină și prolactină, aceștia fiind necesari pentru crearea laptelui. Ca efect, poți observa o scădere în libido sau lipsa menstruației., dar și schimbări ale stării de spirit.

6. Apar emoții neașteptate și neexplicate

Oxitocina crează o senzație de fericire atunci când alăptezi. În timp ce alăptezi poți avea o senzație de plăcere, sau chiar de anxietate. Dacă ai deseori senzații de anxietate sau irascibilitate nu ezita să vorbești cu medicul despre asta.

7. Sânii tăi ajung să se consume singuri

Schimbările nu se termină cu încheierea procesului de alăptare. Corpul tău va intra într-un proces de involuție, un proces prin care celulele din sâni care deteriorează laptele și se auto-absorb deoarece nu mai sunt necesare. E momentul în care poți să scapi de greutatea obținută, întrucât o parte din grăsimea din sâni poate fi reasimilată.

8. Simți furnicături când laptele curge sau nu simți nimic

În timpul procesului de ejecție, unele mame pot simți o senzație de furnicături, dar este în regulă și să nu simți nimic, așa că nu te speria dacă nu simți nimic și crezi că bebelușul nu suge suficient lapte. Pentru a afla cât de bine e hrănit copilul trebuie să fii atentă la scutece și la greutatea acestuia.

9. Uscăciune la nivel vaginal

Alăptarea face ca nivelul de estrogen să scadă și astfel poți observa o senație de uscăciune vaginală. Astfel, multe proaspete mămici au confirmat că sexul a fost dureros sau inconfortabil. Soluția acestei probleme stă în folosirea lubrifianților.Nu uita să te consulți cu medicul tău înainte de folosirea oricărui produs.

10. Densitatea ta osoasă se modifică

Bebelușul va extrage calciul necesar dezvoltării sale de la tine. Astfel, poți pierde 3-5% din masa osoasă în timpul alăptării. Dar nu trebuie să fii speriată, pentru că corpul poate recupera această pierdere în decurs de 6 luni de la naștere.